Blog

Prečo je dôležité sa pripraviť na príchod bábätka?

Pre budúcich rodičov

Prečo je dôležité sa pripraviť na príchod bábätka?

Príchod dieťatka sa blíži, všetko máte nakúpené, pripravené, vecičky opraté a vyžehlené. Kočík, postieľka a autosedačka čaká na svoje využitie. Od 35 tt. začína predpôrodný kurz, aby ste vedeli správne tlačiť, správne dýchať, aké fázy má pôrod, čo kedy robiť a čo radšej nerobiť. Ale nikto nám nepovedal, čo máme robiť s bábätkom, keď sa nám narodí a keď ho prvýkrát uvidíte, držíte v náručí.

Príde deň „D“, dieťatko je na svete. Je zabalené do zavinovačky v pôrodnici, oblečené, s čiapočkou na hlave. Chcete si ho poriadne obzrieť, či má 5 prštekov na každej ručičke a nožičke. A čo zrazu? Ako ho mám vybrať z tej zavinovačky? A čo to oblečenie? Mám najprv jednu ruku, potom druhú a potom hlavičku? A ako to urobiť, aby som mu neublížila? ….. Už je vyzlečené, je nahé, krásne malé bábätko, moje malé bábätko. Čo teraz, ako ho mám chytiť, zdvihnúť, chcem ho predsa objať, poláskať. Ako na to?

A to sme nedošli ku kúpaniu a ako si medzi sebou a mužom podávať dieťatko, ako ho položiť do autosedačky, a ako sa mám s ním hrať?

Ešte pred narodením dcérky som mala odporúčanie na dve knihy od Evy Kiedroňovej, kde vysvetľuje ako sa má bábätko vyvíjať od narodenia do 12 mesiacov, ako správne nosiť bábätko, prečo je to dôležité a čomu sa vyhýbať. Často v knihách uvádzala aká je dôležitá páperová perinka. Keďže som rodila v máji, vôbec som perinku neriešila, veď bolo teplo. Knihy som mala naštudované, tak som bola spokojná. Ani som nepátrala po tom, či existujú nejaké kurzy, kde by ma pripravili na rodičovstvo. Však je to vôbec potrebné? Naši rodičia nás predsa vychovali, tiež nás nejako nosili, manipulovali s nami, a sme sa vyvinuli normálne. Alebo nie?

Odpovede na tieto otázky získavajú odborníci určite do dnes. Už dnes však vieme, že ak s bábätkom manipulujem zvislo, chytám za krk, posadzujem a opieram k vankúšom od 4.mesiaca (hneď ako drží hlavičku) a následne potom dávam dieťatko do chodítka, aby čo najskôr začalo chodiť, môže mu to ublížiť. O 30 rokov neskôr zistíme, že máme zničené platničky, skoliózu, že nás bolí krčná chrbtica, nevieme sa sústrediť na činnosti. K tomu sa pridá sedavá práca a hektický život.

Čo by som urobila dnes?

Určite by som hľadala možnosti, niekoho kto mi vysvetlí, čo by malo byť najlepšie pre moje dieťatko hneď od narodenia. Prečo je potrebné prispôsobiť prostredie čo najviac tak, ako to malo 40 týždňov v brušku. Prečo je dôležitá správna manipulácia a nosenie v náručí dieťatka, ako to ovplyvňuje jeho vývoj – nielen motorický, ale aj psychický vývoj.

Tak posuňme seba a svoje okolie vpred. Pripravme sa na dieťatko ešte pred pôrodom, aby sme vedeli, ako ho správne chytiť, zodvihnúť, prebaliť, okúpať, položiť a vybrať z postieľky. Naučme sa ako správne stimulovať dieťatko k rozvoju, aby sa vyvíjalo symetricky aj na pravú aj na ľavú stranu tela, aby bolo telo v ose, neprepadávalo do strán. Aby dieťatko získalo sebadôveru, sebaistotu, trpezlivosť, sústredenosť, ktoré využije neskôr pri hre a komunikácií s Vami a okolím. A vďaka tomu by som vedela, že keď je dieťatko zvýšene dráždivé – stále plače, málo papá, málo spinká, nič sa mu nepáči, že by bolo dobre vyskúšať perinku, kde sa dieťatko uvoľní, ukľudní a zastabilizuje sa. Tiež by som sa viac sústredila na to, aby bola dcérka čo najviac počas dňa nahá, bez plienky. Neobmedzovala by som ju v lehátku, či v autosedačke a hlavne by som ju vedela správne stimulovať k jej rozvoju (správne by posilnila všetky chrbtové svaly v tom poradí, ako je to vhodné), aby uspokojila aj ona svoje potreby.

Pozývam Vás na môj kurz Láskavá náruč pre tehotné, kde Vás naučím všetko potrebné, aby Vás vyššie spomenuté otázky nezaskočili a aby ste získali istotu v tom, ako manipulovať s Vašim dieťatkom v zmysle jeho správneho vývoja.

Takže všetky tehotné ideálne od 35 tt., porozmýšľajte nad tým a určite obetujte svoj čas aj na takúto prípravu. Veľmi rada Vám pomôžem a naučím Vás všetko najdôležitejšie, čo potrebujete vedieť.

Ak máte záujem o individuálnu konzultáciu, viac informácií sa dozviete tu:

Ak máte záujem o VIDEO kurz láskavá náruč, viac informácií sa dozviete tu:

Teším sa na Vás 🙂

Monika Majorošová

Inštruktorka psychomotorického vývoja dieťatka