Blog

Nosenie dieťatka v náručí – poloha KLOKAN

Nosenie v náručí

Nosenie dieťatka v náručí – poloha KLOKAN

Polohu klokanka môžem použiť už od narodenia, avšak len krátku chvíľku pri prehmatoch do ostatných polôh alebo zodvihnutím/položením dieťatka cez nabalenie do klokana.

Poloha klokanka je aktívna poloha, dieťatko v nej pracuje a posilňuje svoje telíčko. Veľmi rýchlo sa v tejto polohe unaví, preto treba brať ohľad na dieťatko, keď sa vám vytáča do boku, hlavičku neudrží vzpriamenú/pokračovanie chrbtice, idem z polohy klokanka preč do oddychovej polohy – klbko, tigrík.

AKO SPRÁVNE NOSIŤ DIEŤATKO V KLOKANOVI?

Jednou rukou držím pod bruškom (celou dlaňou v tvare misky, prsty od seba) a druhú ruku mám pod zadočkom a stehnami, pričom palec je voľne medzi nôžkami. Dieťatko si opieram zadočkom o seba – oblasť žalúdku.

Dodržujte tieto pravidlá:

  • dieťatko je v SYMETRII, aby sme jednu nohu/panvu nevybočovali do strany
  • nedržím zvislo, ale v 45 stupňovom uhle voči zemi
  • dávam pozor na ZÁKLON hlavičky, motivujem dieťatko k tomu, aby sa pozeralo smerom nadol (napr. hračka v rukách)
  • RUKY má dieťatkom PRED TELOM. Väčšie dieťatko si drží hračku v ruke, aby sme nespôsobovali retrakciu ramien (ruky vzadu).

Ak sa vám dieťatko bráni a odtláča do zvislej polohy, nezostávam dlho v polohe, skúsim sa oprieť o dieťatko do 45 stup.uhla. Lákam k pohľadu nadol za hračkou, alebo druhou osobou, ktorá je pod dieťatkom.

Dieťatko v polohe klokanka zapája najprv krčné, neskôr medzilopatkové, prsné, brušné svaly, preto ide o aktívnu polohu.

Väčšie dieťatko (od 3.-4.mes.) sa môže niekomu ľahšie držať v ŠIROKOM ÚCHOPE dvomi rukami v oblasti panvy/bruška, opreté dieťatko vysoko o váš hrudník, pričom dieťatko je stále v 45 stup. uhle voči zemi.

Polohu klokanka používame od 3.mesiaca dieťatka na pokladanie priamo do polohy na bruško a tak isto z polohy bruška dieťatko zdvíham do klokanka.

Ak sa chcete naučiť správnu manipuláciu naživo na individuálnej konzultácií, viac informácií aj s prihlásením sa dozviete tu:

Ak máte záujem o VIDEO kurz k správnej manipulácií, tu nájdete bližšie informácie a kurzy podľa veku dieťatka:

https://monikamajorosova.sk/kategoria-kurzu/online/

Monika Majorošová

Inštruktorka psychomotorického vývoja dieťatka