Blog

Milé budúce mamičky, čo vás čaká po pôrode s bábätkom?

Pre budúcich rodičov

Milé budúce mamičky, čo vás čaká po pôrode s bábätkom?

Gratulujem k tehotenstvu a verím, že je to jedno z najkrajších období vo vašom živote ?

Príchod bábätka sa blíži a vy určite nakupujete všetko potrebné pre bábätko, vyberáte si vhodný predpôrodný kurz, aby ste boli pripravené na samotný pôrod. Avšak o tom, čo vás čaká s bábätkom po pôrode sa už veľa nehovorí.

Príde deň „D“, bábätko je na svete. Je zabalené do zavinovačky v pôrodnici, oblečené, s čiapočkou na hlave. Chcete si ho poriadne obzrieť, či má 5 prštekov na každej ručičke a nožičke. A čo zrazu? Ako ho máte vybrať z tej zavinovačky? A čo to oblečenie? Máte najprv vyzliecť jednu ruku, potom druhú a ďalej zvyšok telíčka? Keď je konečne už vyzlečené, je nahé, krásne malé bábätko, vaše malé bábätko. A s ním aj nový život ?

Možno budete premýšľať, čo teraz, ako máte bábätko chytiť, zodvihnúť, chcete ho predsa objať, poláskať. Ako na to? A to ste nedošli ku kúpaniu, k presunom bábätka medzi vami a mužom, ďalej ako ho položiť do autosedačky, a ako sa s ním máte neskôr hrať?

Poďme teda od začiatku, po narodení bábätka je unavená nielen mamička, ale aj samotné bábätko. Vyvinulo veľkú námahu na to, aby sa dostalo na tento svet. Je unavené a vyčerpané, niektorí odborníci tento stav prirovnávajú k stavu mierneho otrasu mozgu. Bábätko má vydráždenú centrálnu nervovú sústavu. Celý pôrod viedol k zvýšenému napätiu chrbtových svalov, k záklonu hlavy a tela. Preto cíti bábätko neistotu a je nestabilné, často sa vyľaká a rozhadzuje rukami. Bábätko sa potrebuje postupne do 3. mesiaca uvoľniť v celej chrbtovej časti. Uvoľnenie napätia v chrbtovej časti, ako aj posilnenie chrbtových a brušných svalov, pomáha pochopiť bábätku, ako sa správne pretáčať z chrbta na oba boky. Neskôr sa dokáže samé pretočiť na bruško a späť z bruška na chrbátik, v 9.mesiaci loziť, sedieť a postupne samostatne stáť v priestore.

Keď je bábätko ešte v brušku, je stále s maminkou, nachádza sa vo vodnom prostredí, má obmedzený pohyb tela, v mäkkom a bezpečnom prostredí, počuje rôzne zvuky v tele matky. Zároveň je aj v temnom prostredí, nemusí dýchať, prijímať potravu ani vylučovať a neustále ho upokojuje húpavý pohyb maminky.

Čo môže pomôcť novorodeniatku sa prispôsobiť novému prostrediu:

  • Pokoj, ticho, istota a bezpečie pre bábätko, ktoré zabezpečíte páperovou perinkou s vankúšom
  • Komunikovať s bábätkom veľmi jemne a pomaly, citlivo a všetko čo robíte s bábätkom mu aj komentovať
  • Pomalá a pokojná manipulácia s bábätkom a správne nosenie v náručí  
  • Postupne vytvárať bábätku denný režim a rituály, aby malo istotu, čo ho čaká počas dňa
  • Biely šum, pripomínajúci tlkot srdca a zvuky v maternici maminky
  • Ohraničený priestor a zavinutie rúk pri spánku bábätka
  • Uspávanie v rytme pesničky

Preto novorodeniatko potrebuje mať, čo najviac podobné prostredie tomu, aké malo v brušku. Keď položíte bábätko na pevnú podložku na chrbátik, tlačí hlavou a panvou do podložky. Necíti sa pohodlne. Dokonca môže dôjsť k zležaniu hlavičky. Preto sa bábätko pokladá do páperovej perinky s páperovým vankúšom, kde sa uvoľní, zastabilizuje,  zahniezdi a zavinie. Nohy bábätka sú po pôrode v napätí, preto vypodložíte aj nožičky, ktoré má bábätko pokrčené nad bruškom. Takto má telíčko v tvare klbka. Táto poloha umožní bábätku zdvíhať aktívne končatiny nad telíčko, čo je pre neho neskutočná drina. Avšak, ide o dôležité posilňovanie všetkých potrebných svalov pre následnú kvalitnú vertikalizáciu.

Odporúčam vám milé budúce mamičky, pripravte sa na príchod vášho bábätka a naučte sa ešte pred jeho narodením:

  • Ako správne zodvihnúť a položiť bábätko v zmysle psychomotorického vývoja
  • Ako nosiť bábätko v náručí – poloha klbko, klokan, tigrík, koník
  • Prečo zvislá poloha nie je vhodná pre bábätko
  • Starostlivosť o bábätko – spánok bábätka, kojenie, odgrgnutie a samotné kúpanie a umývanie zadočku
  • Ako prispôsobiť prostredie pre bábätko na uvoľnenie sa a zbavenia sa napätia
  • Ako správne podporovať a stimulovať vývoj bábätka v jednotlivých obdobiach

Vašou pokojnou a správnou manipuláciou dosiahnete spokojnosť vášho bábätka. Preto je vhodné, aby bolo bábätko od narodenia počas spánku v páperovej perinke s páperovým vankúšom, čo zabezpečí pokoj, istotu a bezpečie.  Počas bdenia je vhodné vytvarovať hniezdočko z perinky a vankúša, čím dosiahnete, že sa bábätko ľahšie zastabilizuje v polohe na chrbte, nezakláňa hlavičku/telo a je v osi svojho telíčka. Čiže leží symetricky na chrbátiku, dokáže rovnako využívať svoju pravá aj ľavú tela, postupne od narodenia objavuje svoje telíčko.

Počas spánku nemusíte bábätko polohovať na jeho pravú a ľavú stranu, avšak ak neleží na páperovej perinke s vankúšikom, odporúčam polohovať bábätko pravidelne počas spánku raz na jeho pravú a raz na jeho ľavú stranu. Inak by mohlo dôjsť k zležaniu hlavičky,  preto polohovanie je potrebné aspoň do 3.mesiaca. Určite odporúčam bábätko otáčať v postieľke o 180 stupňov, to znamená, raz za 24 hodín má bábätko hlavu napríklad k stene postieľky a na druhý deň k opačnej strane postieľky. Tiež pristupujte vždy k bábätku od jeho nôh, aby ste podporovali symetrický vývoj.

Postupne ako bude bábätko viac vnímať svoje okolie, obvykle od jeho 1.mesiaca je vhodné dať nad ležiace bábätko v hniezdočku z páperovej perinky s vankúšom hrazdičku. Hrazdičku položte tak, aby hračky boli v úrovni bruška/hrudníka bábätka. Takto dosiahnete to, že vám bábätko nebude zakláňať hlavičku, ľahšie sa zastabilizuje na chrbátiku a dokáže v hniezdočku zdvíhať ruky a nohy nad seba. Tak isto, keď budete bábätko lákať k otáčaniu hlavičky do oboch strán, je potrebné držať hračku v úrovni bruška/hrudníka bábätka, aby nedochádzalo k záklonu hlavičky/telíčka. Taktiež je dôležité hračku ponúkať na stred tela dieťatka, aby sme nepreferovali jeho pravú či ľavú ruku.

Vhodné tipy, ako s bábätkom manipulovať a správne ho podporovať počas dňa:

  •  bábätko je pri nosení v náruči v 45 stupňovom uhle voči zemi  (poloha klbko, klokan, tigrík)
  •  držíte bábätko celou vašou dlaňou pod hlavičkou, nie pod krkom (poloha zajka)
  •  využívajte vhodné polohy na odgrgnutie – poloha tigrík, na srdiečku a neskôr aj v polohe klokana
  •  vždy striedajte vaše ruky, na ktorých nosíte bábätko, aby nedochádzalo k jednostrannej manipulácií
  •  keď položíte bábätko na podložku, vždy vašu ruku vyťahujte zo zadnej časti hlavičky bábätka, aby ste mu ukazovali správne jeho stred telíčka
  •  všetko robte extrémne pomaly a pokojne, aby bábätko stihlo zareagovať na pohyb, ktorý s ním urobíte
  •  pred kojením/papaním je vhodné s bábätkom krátko pomanipulovať, aby ľahšie trávilo mliečko
  •  bábätko je väčšinu času počas bdenia v polohe na chrbte, avšak mu na krátku chvíľku ukazujte, že existuje aj poloha na pravom a ľavom boku, aj na bruško (maximálne na minútku)
  •  bábätko pravidelne počas dňa vyzliekajte, uvoľňujte mu plienku, aby dokázalo prirodzene pracovať so svojím telíčkom
  •  Choďte vždy stred telíčka sa k bábätku od jeho nožičiek a podporujte to, aby symetricky zdvíhalo pravú aj ľavú časť tela (nohy, ruky)
  •  správnou manipuláciou zabezpečíte aj ľahšie trávenie mliečka a menej bolestí bruška

Milé budúce mamičky, zaujímajte sa o to, čo môže spôsobiť zvislé nosenie bábätka, zdvíhanie širokým úchopom pod hrudníkom tvárou ku vám, nosenie bábätka v asymetrických a jednostranných polohách. Predídete tým rôznym odchýlkam, ktoré vznikajú práve nesprávnou manipuláciou, ako je napríklad záklon hlavy či telíčka bábätka, predilekcia hlavičky, skolióza chrbtice, slabé bruško. To všetko neskôr môže mať veľký dopad na jeho ďalší vývoj.

Želám veľa krásnych a usmievavých chvíľ s vašim bábätkom 🙂

Ak máte záujem o individuálnu konzultáciu, viac informácií sa dozviete tu:

Ak máte záujem o VIDEO kurz láskavá náruč, viac informácií sa dozviete tu:

Kurz Láskavá náruč


Monika Majorošová

Inštruktorka psychomotorického vývoja dieťatka