Blog

Loziť či neloziť?

Vývoj dieťatka 9.-10.mes.

Loziť či neloziť?

V dnešnej dobe veľa z nás chce všetko uponáhľať. Nech už moje dieťatko dokáže plaziť, nech sa už samé vie presúvať v priestore, nech konečne sedí, lozí. A načo má loziť, veď nech už konečne chodí. Mňa však moja dcérka naučila, že všetko má svoj čas. Skutočne všetko.

Keď sa dieťatko narodí, nedokáže stabilne ani ležať na chrbte. A za 12 – 15 mesiacov má zvládnuť chodiť? Neuveriteľné, že?

A prečo má dieťatko vlastne vedieť loziť?

Lozenie je veľmi dôležitá schopnosť dieťatka. Dieťatko sa to naučí približne v 9. mesiaci. Avšak môže to byť individuálne. Nakoľko každé dieťatko je iné a narodilo sa s inou „výbavou“. Pri lození dieťatko zapája všetky dôležité svaly (šijové, lopatkové, chrbtové, brušné, driekové), ktoré neskôr potrebuje pre kvalitné vzpriamenie sa v sede a chôdzi.

Nakoľko ide o skrížený pohyb, kedy pri lození strieda ruky a nohy, zlepšuje svoju rovnováhu, orientáciu v priestore, koordináciu a sústredenie. Prepája obe hemisféry. Dokonca detičky, ktoré nelozia, môžu mať neskôr problémy s učením a rôzne disfunkcie.

Metodika Evy Kiedroňovej odporúča, aby dieťatko lozilo až 6.mesiacov, kým dokáže samé chodiť. Minimálne však aspoň 3 mesiace lozenia sú pre dieťa dôležité.

Keď sa dokáže dieťatko pretáčať z chrbta na bruško a naopak, čiže dokáže kvalitne „váľať sudy“, má silné ruky a pevné bruško, tiež mu nechýba chuť spoznávať svoje okolie, vtedy je pripravené na lozenie. Už pri 7. mesačných deťoch vidieť, že sa snažia nájsť nejaký pohyb ako sa posúvať v priestore. Začínajú pivotovať (točiť sa doprava, doľava, dookola), plaziť, dvíhať zadok ako húsenica. Vtedy je ideálny čas podporiť dieťatko v lození.

Niektoré deti začínajú tak, že sa dostanú na kolená a sadnú si na ne. Takto sa hrajú s rukami a hračkami. Neskôr zdvihnú zadok a už sú na kolenách. Pohupujú sa dopredu a dozadu. Ich mozog veľmi chce, aby sa telo pohlo vpred, a preto musí dieťatko prísť na správnu techniku ako na to.

Ako má vyzerať správne lozenie?

Dieťatko je na kolenách na štyroch končatinách, ako mačka a postupne hýbe naraz s pravou rukou a ľavou nohou (preto skrížený pohyb), ďalej s ľavou rukou a pravou nohou. Je potrebné, aby takto striedalo ruky a nohy. Chrbát sa neprehýba v driekovej časti, ale je pekne rovný. Na začiatku lozenia dieťatko môže mať nohy a ruky naširoko, tzv. širšiu základňu kvôli udržaniu rovnováhy. Ako sa dieťatko rozlozí, základňa sa zúži tak, že pri lození má dieťatko dlane v úrovni ramien a kolienka v úrovni bedier. Špičky chodidiel musia smerovať dovnútra. Veľa detí lozí tak, že špičky chodidiel smerujú dovonka a päty dovnútra, čo neskôr môže spôsobiť to, že dieťa chodí s chodidlami dovnútra, kolienka k sebe a má nesprávne držanie celého tela.

Podpora z vašej strany, čo môžete urobiť?

Dieťatko čo najmenej obliekajte, ideálne je, aby bolo nahé, bez plienky. Vtedy dokáže jeho telíčko sa bez obmedzení pohybovať. Ak nechcete nechať dieťatko nahé, tak aspoň, nech sú nohy – kolienka holé, aby cítilo podlahu a mohlo sa zaprieť kolienkami. Ideálny je koberec, tráva, niečo nešmykľavé. Inak bude mať dieťatko tendenciu ísť do plazenia. Po mesiaci lozenia je vhodné dávať dieťatku prekážky, cez ktoré môže loziť. Napríklad cez nohy rodiča, cez vankúše, neskôr loziť po schodoch.

Toto je len hrubý základ. Je množstvo cvičení a stimulácie ako dieťatko rozloziť. Ako spevniť ruky a bruško, aby dokázalo kvalitne loziť.

Ak máte záujem o individuálnu konzultáciu, viac informácií nájdete tu:

Ak máte záujem o VIDEO kurz podpory lozenia, viac informácií nájdete tu:

Monika Majorošová

Inštruktora psychomotorického vývoja dieťatka