Blog

Kedy je dieťatko pripravené na správny sed?

Vývoj dieťatka 9.-10.mes.

Kedy je dieťatko pripravené na správny sed?

Dieťatko bolo 40 týždňov v brušku v polohe klbku, bez aktívneho pohybu. Keď príde na svet musí sa adaptovať na nové prostredie a postupne zastabilizovať na chrbátiku.

Keď bola dcérka bábätko, vždy som mala nejaký cieľ. Nech sa už vie konečne sama premiestňovať v priestore, nech už aspoň plazí. Potom otázky … kedy už bude loziť? A nemala by už vedieť sedieť? Už má 11.mesiacov, už by mala predsa chodiť. Neponáhľajme sa. Všetko má svoj čas a užime si ten okamih, ktorý práve prebieha.

Najprv si musí dieťatko posilniť svaly okolo chrbtice a spevniť brušné svaly, aby bolo schopné kvalitne sedieť. Pri prvom vzpriamení (3.-4.mesiac) si posilňuje šijové, lopatkové svaly. Postupne pri bočnom vzpriamovaní (5.mesiac) pracujú bočné brušné svaly. A ďalej hrudníkové, prsné (pri druhom vzpriamovaní v 6.mesiaci) až driekové a panvové (pri lození v 9.mesiaci).

Taktiež správnou manipuláciou spevňujeme brušné a chrbtové svaly, ako aj podporujeme orientáciu v priestore a koordináciu. Napríklad zbieranie hračiek z parapety okna s dieťatkom v náručí v polohe klokanka, dieťatko posilňuje potrebné svaly a podporujeme aj jeho jemnú motoriku.

Vďaka tomuto je dieťatko pripravené na sed. Sadnúť si musí dokázať dieťatko samé, svojimi vlastnými silami a telom. Nie je potrebné opierať 5.mesačné dieťatko o vankúše, len aby sedelo.  

Kedy je dieťatko pripravené na sed?

Približne v 8.mesiaci zvládne šikmý sed, keď sa snaží húpaním dopredu a dozadu dostať do lozenia. Niektoré detičky si sadnú na kolienka a takto skúmajú hračku pred sebou. Ideálne je, aby sa dieťatko najprv rozlozilo a až potom sedelo s nohami pred telom. Vyzlečte ho a sledujte či má chrbátik rovný ako dosku. Ak nie, ešte nie je pripravené na sedenie. Podporujte ho v lození, preliezaní vankúšov, či Vašich nôh. Ak však vidíte, že Vaše dieťatko sedí s rovným chrbátikom a zrazu má chrbátik prehnutý, pošteklite ho na brušku, určite sa vyrovná sa.

Keď dieťatko sedí na kolenách, veľký pozor, aby špičky smerovali k sebe. Nepodporujte tzv. sedenie do písmena W, pri ktorom zadkom sedí na zemi, kolenami k sebe a lýtka má vytočené do strán, tak, že tvoria ramená písmena W. Tento sed oslabuje svaly trupu a bráni ich rozvoju, pretože dieťa v tomto sede ich nepotrebuje na udržanie rovnováhy a stability. Môže to viesť k skráteniu niektorých svalov, pričom tento sed spôsobuje zbytočné napätie na kĺby a šľachy. Takto si môže dieťatko nesprávne naučiť aj loziť, to znamená, že pri lození kladie dieťatko špičky od seba. Neskôr to môže spôsobiť chodenie nohami dovnútra, kolená k sebe, vybočenie panvy, čim sa podporí nesprávne držanie celého tela.

Čo robiť keď sedí Vaše dieťatko nesprávne?

Naprávať, naprávať a ešte raz naprávať. Neustále musíte dieťatko naprávať. Nezabudnite mu to aj komentovať, aby si dalo špičky k sebe a vystrelo chrbátik. Neskôr keď bude väčšie a rozumnejšie, bude stačiť keď ho len upozorníte a samé to už urobí správne. Ďalšou podporou je  správna manipulácia a cvičenie, napríklad „váľať sudy“, to znamená pretáčať sa z chrbta na bruško a späť. Hrajte sa v polohe na chrbte s overballom, aby boli ruky a nohy nad podložkou.

Neponáhľajte sa, každé dieťatko má svoj čas.  Niektoré začne sedieť v 8.mesiaci, iné v 9.mesiaci, či v 10.mesiaci.

Ak máte záujem o individuálnu konzultáciu, viac informácií nájdete tu:

Ak máte záujem o VIDEO kurz podpory lozenia, viac informácií nájdete tu:

Kurz Podpora lozenia a správna manipulácia s dieťatkom

Monika Majorošová

Inštruktorka psychomotorického vývoja dieťatka