Blog

Je Vaše dieťatko stabilné v polohe na chrbátiku?

Vývoj dieťatka do 3.mesiaca

Je Vaše dieťatko stabilné v polohe na chrbátiku?

Pamätáte sa na to veľké bruško? Vaše bruško, v ktorom rástlo 40 týždňov krásne bábätko. Celý ten čas tam bolo v polohe klbka, schúlené, v tesnom bezpečnom prostredí.

Po narodení dieťatka je unavená nielen mamička, ale aj samotné dieťatko. Vyvinulo veľkú námahu na to, aby sa dostalo na tento svet. Je unavené a vyčerpané, niektorí odborníci tento stav prirovnávajú k stavu mierneho otrasu mozgu. Bábätko má vydráždenú centrálnu nervovú sústavu. Celý pôrod viedol k zvýšenému napätiu chrbtových svalov, k záklonu hlavy a tela. Preto cíti bábätko neistotu a nie je stabilné, často sa vyľaká a rozhadzuje rukami. Dieťatko sa potrebuje postupne do 3. mesiaca uvoľniť v celej chrbtovej časti.

Novorodenec potrebuje prispôsobiť prostredie tomu, aké malo v brušku.

Keď položíme dieťatko na pevnú podložku na chrbátik, tlačí hlavou a panvou do podložky, je nestabilné, často v napätí. Necíti sa pohodlne. Dokonca môže dôjsť k zležaniu hlavičky. Preto sa dieťatko pokladá do páperovej perinky, kde sa pekne zahniezdi a zavinie. Tým, že pod perinku, kde je hlavička dieťatka, dávame aj vankúšik, šija sa pretiahne a uvoľní. Nohy sú po pôrode v napätí, preto podložíme aj nožičky a uvoľní sa aj drieková časť. Dieťatko má telíčko v tvare klbka. Táto poloha umožní dieťatku zdvíhať všetky končatiny nad telíčko, čo je pre dieťatko neskutočná drina. Avšak, ide o dôležité posilňovanie všetkých potrebných svalov na následnú kvalitnú vertikalizáciu.

Počas dňa sa hráme s dieťatkom stále v perinke, ideálne až do konca 3. mesiaca. Dokým sa dieťatku podarí zastabilizovať a uvoľniť na chrbátiku. Musíme ho však v tom podporovať. Perinka pomáha dieťatku pri dýchaní – ľahšie dýcha a zlepší sa fungovanie tráviaceho systému. Taktiež dieťatko spinká lepšie a dlhšie. Počas dňa pokladám dieťatko na krátku chvíľu na pevnú podložku, kde vidím, či je dieťatko stabilné v polohe na chrbte. Či sa zastabilizovalo na chrbte a dokáže zdvihnúť nohy a ruky nad svoje telíčko.

Stabilita znamená, že dieťatko leží symetricky v osi na celom chrbte, neprepadáva sa doprava ani doľava. Keď sa pozriete zhora na dieťatko (keď je v polohe na chrbte), vidíte, že má telo s hlavičkou rovno v osi nosa, hrudnej kosti a lonovej kosti. Ťažisko sa postupne do 3.mesiaca presunie medzi lopatky a bedernú časť. Ruky a nohy zdvíha hore a dole, dokáže posilňovať posturálne svaly, ktoré sú zodpovedné za správne vzpriamovanie v polohe na brušku, neskôr v sede, stoji až samotnej chôdzi. V rámci mojej praxe som videla veľa detičiek, ktoré neboli stabilné v polohe na chrbte dokonca ani vo veku 7.mesiacov.

Keď toto dieťatko dosiahne, má pevnú pôdu na to, aby sa dokázalo ďalej rozvíjať. Uvoľnenie napätia v chrbtovej časti, posilnenie chrbtových a brušných svalov, pomáha pochopiť dieťatku ako sa správne pretáčať na oba boky okolo 4.-5. mesiaca. Neskôr v 6.mesiaci sa dokáže samé pretočiť na bruško, v 7.mesiaci zase späť z bruška na chrbátik.

Ak máte záujem o individuálnu konzultáciu, viac informácií nájdete tu:

Ak máte záujem o VIDEO kurz, viac informácií nájdete tu:

Monika Majorošová

Inštruktorka psychomotorického vývoja dieťatka