Blog

Aká je správna manipulácia s dieťatkom?

Správna manipulácia s dieťatkom

Aká je správna manipulácia s dieťatkom?

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ako správne nosiť dieťatko v náručí? Či máte držať dieťatko pod hlavičkou, pod krkom, za chrbátik, či pod zadočkom?

Čo vlastne máte/nemáte s dieťatkom robiť v náručí?

Prečítajte si pár odporúčaní ako manipulovať s Vaším bábätkom:

  • POMALY a kľudne, aby sa dieťatko zvládlo zorientovať v priestore a spolupracovať – sledujte seba/manžela, ako rýchlo manipulujete a SPOMAĽTE, určite to pomôže bábätku
  • SYMETRICKY a v osi dieťatka – ruky aj nohy stále pred telom dieťatka, nevytáčame panvu, hrudník, nepritláčam silno o seba dieťatko
  • Striedať Vaše obe ruky pri nosení – aby ste jednostrannou manipuláciou nespôsobili asymetriu dieťatka
  • Nepodporujeme a neprovokujeme záklony hlavy, či trupu
  • Nedotýkame sa a netlačíme na krk, netlačíme naprieč chrbticu
  • Nosím dieťatko v polohách, ktoré podporujú jeho psychomotorický vývoj a sú v 45 stupňovom uhle (klbko, tigrík, klokan) – teda nenosím dieťatko vo zvislých polohách

Viete prečo nie je vhodná ZVISLÁ POLOHA pre dieťatko?

Veľká váha hlavy dieťaťa v pomere k telu nadmerne zaťažuje doposiaľ nespevnené svaly šije a chrbtice. Zároveň dieťatko držíme pod zadočkom, čím spôsobujeme tlak zo spodnej časti tela. Taktiež znižujúca vlastná aktivita dieťaťa spôsobuje, že dieťatko neposilňuje potrebné svaly. Pri správnej manipulácií a nosenia dieťatka v náručí podporujeme a posilňujeme aj posturálne svalstvo dieťatka. Detičky nosené vo zvislej polohe majú často hlavičku/telíčko v záklone, ruky padajú s ramenami za telo dieťatka.

Dieťatko si v zvislej polohe veľmi ľahko psychicky zvyká na jednoducho získanú vertikalizáciu, pričom nič nemusí samé urobiť, stačí len zaplakať. A je samozrejmé, že sa mu v tejto polohe páči.

Kedy je dieťatko PRIPRAVENÉ na zvislú polohu?

  • ideálne keď dokáže dieťatko samé sedieť s nohami pred telom, pričom má celú chrbticu rovnú/neprehýba sa
  • zároveň dieťatko kvalitne lozí a prelieza rôzne prekážky kvalitne a aktívne počas celého dňa
  • obvykle to je okolo 9.-11.mesiaca veku dieťatka

Viete, čo môže spôsobiť NESPRÁVNA MANIPULÁCIA?

  • Blokáda v krčnej oblasti alebo blok v bedrovej časti dieťatka
  • Záklonové reakcie a zapažovanie rúk dieťaťa
  • Zvýšené svalové napätie, nervozita dieťatka
  • Zvýšena lordóza, či kyfóza alebo skolióza chrbtice – vyosenie dieťatka čo sa prejaví v asymetrickom vývoji dieťatka
  • Asymetria tela dieťatka – prikrčenie hlavy k jednej strane tela, vybočenie panvy do jednej strany (dieťatko nie je v osi)

Čo znamená NESPRÁVNA MANIPULÁCIA a čomu sa treba vyhýbať?

Nosenie v asymetrických polohách, keď dieťatko nie je v osi (vybočuje sa hlava, panva), keď sa jedna ruka dieťatka stráca za naším telom. Často chytáme dieťatko za krk, tlačíme dlaňou na chrbticu, čím dieťatko viac provokujeme do záklonových reakcií. Zdvíhanie dieťatka širokým úchopom pod hrudníkom dieťaťa tvárou ku nám priamo do zvislej polohy nie je vhodné pre vývoj dieťatka, nakoľko opäť spôsobujeme záklon a zapažovanie ručičiek dieťatka. Veľmi častým zvykom rodičov je jednostranná manipulácia (dieťatko je nosené len na pravej alebo ľavej ruke rodiča), ktorá spôsobuje rôzne odchýlky vo vývoji.

Viac o správnych polohách nosenia dieťatka v náručí (poloha klbko, klokan, tigrík) sa dočítate v ostatných článkoch blogu.

Ak sa chcete naučiť správnu manipuláciu naživo na individuálnej konzultácií, viac informácií aj s prihlásením sa dozviete tu:

Ak máte záujem o VIDEO kurz k správnej manipulácií, tu nájdete bližšie informácie a kurzy podľa veku dieťatka:

https://monikamajorosova.sk/kategoria-kurzu/online/

Monika Majorošová

Inštruktorka psychomotorického vývoja dieťatka