Blog

Čo má zvládnuť 3.mesačné dieťatko?

Prvé tri mesiace sú pre dieťatko veľmi dôležité a zásadné. Prispôsobuje sa novému prostrediu a začína si objavovať svoje telo. Tým, aké mu poskytneme prostredie vieme ovplyvniť to, ako sa mu podarí zastabilizovať v polohe na chrbte. To sa odrazí na tom, ako zvláda polohu na brušku - či je dieťatko na brušku stabilné, či sa mu vôbec páči v tejto polohe.

Je Vaše dieťatko stabilné v polohe na chrbátiku?

Počas dňa sa hráme s dieťatkom stále v perinke, ideálne až do konca 3. mesiaca. Dokým sa dieťatku podarí zastabilizovať a uvoľniť na chrbátiku. Musíme ho však v tom podporovať. Perinka spôsobí aj to, že dieťatko ľahšie dýcha a zlepší sa fungovanie tráviaceho systému. Taktiež dieťatko spinká lepšie a dlhšie. Počas dňa pokladám dieťatko na krátku chvíľu na pevnú podložku, kde vidím, či je dieťatko stabilné v polohe na chrbte. Či sa dokáže celým telom udržať pevne na chrbte a dokáže zdvihnúť nohy a ruky nad podložku.

Nedokáže Vaše dieťatko zdvíhať ruky a nohy nad telíčko?

Dieťatko by malo od 4.mesiaca zdvíhať ruky a nohy nad podložku (v polohe na chrbátiku) takmer vačšinu času. Keď mu ponúknete hračku, obe rúčky aj nôžky by mali "vystreliť" za hračkou a dieťatko sa snaží hračku uchopiť. Zapája nielen ruky, ale aj nôžky. Pri zdvíhaní rúk posiľňuje medzilopatkové a prsné svaly, zdvíhaním nôh posiľňuje bruško, zadok a stehná. Tiež podporuje nielen hrubú motoriku, ale aj jemnú motoriku a ohybnosť rúk a chodidielka.

Čo má zvládnuť 9.mesačné dieťatko?

V tomto období dieťatko najlepšie podporíte, keď mu pripravíte rôzne prekážky na preliezanie, prekážkovú dráhu z vankúšov, perín, schodíka, tunela atď. Taktiež ho učte nielen loziť napríklad na gauč, ale aj zliezať zadkom a s nohami dole z gauča. Keď dokáže symetricky loziť, skúste ho učiť aj cúvať v lození.

Čo má zvládnuť 6.mesačné dieťatko?

Keďže sa dokáže pretáčať z chrbta na bruško, je veľmi aktívne. Veľmi často ho nenájdete na mieste, na ktorom ste ho nechali. Zároveň veľmi rado experimentuje so svojím telíčkom.

Čo má zvládnuť 12.mesačné dieťatko?

Dieťatko je veľmi zvedavé, všetko potrebuje spoznávať. Veľmi dobre chápe príčinu a jej následok. Je schopné plniť Vaše príkazy. Dokáže si zapamätať približne 2 týždne. Začnite sa spoločne obliekať a vyzliekať, spoznávať lyžičku, vidličku, tiež podporujte jedenie rukami.

Bolesti bruška u bábätka

Treba si uvedomiť, že bábätko má už iné podmienky po pôrode, než aké malo v brušku. Musí samé papať, samé tráviť aj vylučovať. Telíčko potrebuje určitý čas. Taktiež sa bábätko takmer vôbec nehýbe prvé tri mesiace, potom je logické, že bez pohybu tela, sa ťažko rozhýbe aj črievko a trávenie bábätka.

Vaničkovanie / kúpanie bábätka

Dieťatko je zabalené v látkovej plienke, čo ho upokojí a dopraje mu pocit istoty, bezpečia. Zároveň vo vaničke je dostatok vody na to, aby celé telíčko dieťatko bolo pod vodičkou, jedine hlavička je nad vodou. Takto dosiahneme rovnomerne rovnakú teplotu celého telíčka dieťatka.

Ako nechávate Vaše dieťatko ODGRGNÚŤ?

Často sa v praxi stretávam, že mamičky nechávajú odgrgávať dieťatko cez ľavé alebo pravé plece. Takto dochádza k vyoseniu dieťatka - čiže dieťatko nie je symetrické. Keď sa na dieťatko pozriete v polohe na chrbte, zaujmete ho hračkou pred telíčkom, tak vidíte, že hlavička nie je v osi telíčka - nos, brada, hrudník a lono nie je v jednej rovine.

Ako podporiť dieťatko v správnom vývoji do 3.mesiaca?

Aj počas hry chceme, aby sa dieťatko uvoľnilo, zbavilo napätia, aby sa dokázalo rozložiť ťažiskom na chrbátik správne a dokázalo tak hýbať rukami a nôžkami nad svojím telíčkom. Takto rozvíja nielen hrubú a jemnú motoriku, ale aj rozumový vývoj, podporuje vo vývoji všetky zmysly.

Ako podporiť začiatok lozenia

Každé dieťatko sa vyvíja svojím tempom. Preto začiatok lozenia môže byť medzi 7.-9.mesiacom. Ak je dieťatko dostatočne silné, má posilnené bruško a pevné ruky, začne z polohy 2.vzpriamenia dvíhať zadok. Chce sa dostať na kolienka.

Aká je správna manipulácia s dieťatkom?

Viete prečo nie je vhodná ZVISLÁ POLOHA pre dieťatko? Veľká váha hlavy dieťaťa v pomere k telu nadmerne zaťažuje doposiaľ nespevnené svaly šije a chrbtice. Zároveň dieťatko držíme pod zadočkom, čím spôsobujeme tlak zo spodnej časti tela. Taktiež znižujúca vlastná aktivita dieťaťa spôsobuje, že dieťatko neposilňuje potrebné svaly. Pri správnej manipulácií a nosenia dieťatka v náručí podporujeme a posilňujeme aj posturálne svalstvo dieťatka. Detičky nosené vo zvislej polohe majú často hlavičku/telíčko v záklone, ruky padajú s ramenami za telo dieťatka.

Prečo zdvíhať a položiť dieťatko do polohy na bruško

Dieťatko zdvíhame od 1.mesiaca cez nabalenie na vašu dlaň do polohy na bruško a priamo váľaním sudov do polohy na bruško môžeme začať, keď je dieťatko stabilné a v osi v polohe na chrbte a zdvíha ruky a nohy nad telíčko, čo je zvyčajne v 3.-4.mesiaci.

Nosenie dieťatka v náručí – poloha KLOKAN

Polohu klokanka môžem využívať od narodenia, avšak len na krátku chvíľku. Poloha klokanka je aktívna poloha, dieťatko v nej pracuje a posilňuje svoje telíčko. Veľmi rýchlo sa v tejto polohe unaví, preto treba brať ohľad na dieťatko, keď sa vám vytáča do boku, hlavičku neudrží vzpriamenú/pokračovanie chrbtice, idem z polohy klokanka preč do oddychovej polohy - klbko, tigrík.

Nosenie dieťatka v náručí – poloha KLBKO

Dieťatko môžeme v polohe klbka nosiť od narodenia dokým nám aj dieťatku je táto poloha pohodlná. Ide o oddychovú polohu, v ktorej dieťatko oddychuje, pričom ho môžeme aj uspinkať, alebo s ním komunikovať, držať v náručí.

Nosenie dieťatka v náručí – poloha TIGRÍK

Poloha tigríka nie je aktivína poloha, dieťatko v nej nosíme od narodenia do cca 3.mes. veku dieťatka (dokým už nie je veľké v danej polohe). Čiže keď hlavička dieťatka už presahuje váš lakeť a ide do záklonu, poloha tigríka nie je vhodná. Veľa mamičiek danú polohu nerobí správne, chytajú dieťatko medzi nôžky, pričom spôsobujú napnutie nožičiek, dieťatko sa v drieku prehne, veľakrát aj vyosenie telíčka.

Prečo je dôležité sa pripraviť na príchod bábätka?

Príde deň „D“, dieťatko je na svete. Je zabalené do zavinovačky v pôrodnici, oblečené, s čiapočkou na hlave. Chcete si ho poriadne obzrieť, či má 5 prštekov na každej ručičke a nožičke. A čo zrazu? Ako ho mám vybrať z tej zavinovačky? A čo to oblečenie? Mám najprv jednu ruku, potom druhú a potom hlavičku? A ako to urobiť, aby som mu neublížila? ..... Už je vyzlečené, je nahé, krásne malé bábätko, moje malé bábätko. Čo teraz, ako ho mám chytiť, zdvihnúť, chcem ho predsa objať, poláskať. Ako na to?

Milé budúce mamičky, čo vás čaká po pôrode s bábätkom?

Poďme teda od začiatku, po narodení bábätka je unavená nielen mamička, ale aj samotné bábätko. Vyvinulo veľkú námahu na to, aby sa dostalo na tento svet. Je unavené a vyčerpané, niektorí odborníci tento stav prirovnávajú k stavu mierneho otrasu mozgu. Bábätko má vydráždenú centrálnu nervovú sústavu. Celý pôrod viedol k zvýšenému napätiu chrbtových svalov, k záklonu hlavy a tela. Preto cíti bábätko neistotu a je nestabilné, často sa vyľaká a rozhadzuje rukami. Bábätko sa potrebuje postupne do 3. mesiaca uvoľniť v celej chrbtovej časti. Uvoľnenie napätia v chrbtovej časti, ako aj posilnenie chrbtových a brušných svalov, pomáha pochopiť bábätku, ako sa správne pretáčať z chrbta na oba boky.

Loziť či neloziť?

Lozenie je veľmi dôležitá schopnosť dieťatka. Dieťatko sa to naučí približne v 9. mesiaci. Avšak môže to byť individuálne. Nakoľko každé dieťatko je iné a narodilo sa s inou „výbavou“. Pri lození dieťatko zapája všetky dôležité svaly (šijové, lopatkové, chrbtové, brušné, driekové), ktoré neskôr potrebuje pre kvalitné vzpriamenie sa v sede a chôdzi.

Kedy je dieťatko pripravené na správny sed?

Približne v 8.mesiaci zvládne šikmý sed, keď sa snaží húpaním dopredu a dozadu dostať do lozenia. Niektoré detičky si sadnú na kolienka a takto skúmajú hračku pred sebou. Ideálne je, aby sa dieťatko najprv rozlozilo a až potom sedelo s nohami pred telom. Vyzlečte ho a sledujte či má chrbátik rovný ako dosku. Ak nie, ešte nie je pripravené na sedenie. Podporujte ho v lození, preliezaní vankúšov, či Vašich nôh. Ak však vidíte, že Vaše dieťatko sedí s rovným chrbátikom a zrazu má chrbátik prehnutý, pošteklite ho na brušku, určite sa vyrovná sa.